Инвеститорите трябва да са облекчени, че пътищата на Panasonic и

...
 Инвеститорите трябва да са облекчени, че пътищата на Panasonic и
Коментари Харесай

Колко токсична се оказа връзката с Tesla за Panasonic?

 Инвеститорите би трябвало да са облекчени, че пътищата на Panasonic и Tesla се разделят, написа в собствен разбор Bloomberg.
Двете компании оповестиха, че замразяват проектите си да усилят потенциала на завода за електрически акумулатори на Tesla, писа Nikkei. В допълнение Panasonic ще се откаже от плануваната инвестиция в китайския цех на производителя на електрически автомобили.

Разбираемо вложителите в Tesla не бяха изключително щастливи от новините. Книжата на Panasonic, от своя страна, записаха мощен растеж на цената (близо 4%) по време на ранната петъчна търговия.

В отговор на публикацията на Nikkei Tesla съобщи, че и двете компании „ не престават да инвестират  основни средства “ в Gigafactory, само че също по този начин уточни, че „ виждаме обилни изгоди от подобряването на съществуващите индустриални линии “, което пък е разрешило на компанията „ да реализира същото равнище на произвеждане с по-малко разноски за ново съоръжение “. 

Междувременно Panasonic съобщи, че дава отговор на търсенето и ще изследва дали да влага повече в взаимния си план с Tesla.

Раздалечаването на Tesla и най-големия снабдител на електрически акумулатори в света не беше шокиращо. През август предходната година американската компания се отдръпна от съглашението за пазаруване на слънчеви кафези и модули от Panasonic за слънчевото оборудване на Tesla в Бъфало. Компанията на Илон Мъск влага към 300 млн. $ в мястото, известно като Gigafactory 2.

По това време Bloomberg писа, че японската компания ще излезе по-силна от тази обстановка, вложителите не са ѝ дали задоволително заем и евентуално няма да го създадат. Междувременно Tesla стартира да се отдалечава от Китай, търсейки други производители на акумулатори за партньорство.

Това, което стартира като обещаващо съдействие и което оказа помощ на Panasonic да се нарежда като „ нова софтуерна “ компания, която може да отиде оттатък обичайна електроника за дома, бързо се трансформира в отчаяние, откакто еуфорията към Tesla затихна и отстъпи място на действителността.

Проблемите с производството на Tesla натежа над подразделението на Panasonic за произвеждане на акумулатори, което носи над една трета от приходите на японската компания. Това звено към този момент имаше известни усложнения. Междувременно шефове на Panasonic постоянно се оплакваха от забавянията на Tesla. По време на оповестяването на един от последните финансови доклади компанията тя намали прогнозата за приходите и оперативната си облага, свързани с батериите, които създава за Tesla.

За сметка на това компанията си откри сътрудници, на които може да разчита повече. По-рано тази година тя разгласи, че възнамерява да сътвори взаимно дружество за електрически акумулатори дружно с Toyota Motor. Panasonic ще вкара своя бизнес с акумулатори във въпросното  ново дружество.

За някои това дава на компанията непоклатимост и понижава зависимостта ѝ от неувереното показване на Tesla.

Освен това раздялата дава на Panasonic по-голяма опция да си партнира с други производители на коли, изключително в Китай, където Пекин постепенно приема задграничните производители на акумулатори, а продажбите на електрически автомобили не престават да порастват. Това даже може да помогне на Panasonic да свие загубата на пазарен дял.

Разделите са сложни, само че стоенето в токсично партньорство е даже по-лошо, добавя Bloomberg. 
По публикацията работи: Елена Кирилова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР